Idéer till barnkalas för fyraåringar

Barnkalas för 18 st fyraåringar är inte att leka med. Men vad gör man inte när dottern längtat efter sitt eget kalas så länge och vill bjuda hela dagisavdelningen, och nästan alla tackar ja!?! Tänkte jag kunde dela med mig av hur vi löste det.
 
 
Till att börja med höll vi det till en och en halv timme. Och tanken var att ha hela kalastiden planerad så att det inte skulle bli så mycket tid för kaos. När alla kommit fick barnen dra var sin legobit ur en påse. Födelsedagsbarnet Linni fick sedan dra en legobit i taget ur en annan påse och den som hade en likadan legobit fick överräcka sitt paket som sedan öppnades. Det tar sin lilla stund att öppna så många paket och tacka ordentligt för var och ett.
 
Efter presentöppning fick alla ta plats runt bordet och vi delade ut pappkronor med antingen en elefant eller en katt på, som barnen fick färglägga innan godsakerna fick ätas. Det var färdigköpta mallar från etsy.com. Vi klippte ut dem och knöt på ett resårsnöre i förväg. Lite pyssel, men oj så värt det när alla barnen satt i lugn och ro och målade sina pappkronor.

Vår erfarenhet säger att barn gärna vill ha tårta, men sedan inte är så sugna på att äta den. Så istället för klassiska kalassötsaker, bjöd Linni på "plockfika" bestående av popcorn, salta pinnar, vindruvor, rån, marshmallows, dekorerade maränger och chokladbollar med rosa strössel. Bara det sistnämnda hade vi gjort själva, så det var synnerligen enkelt. Men faktiskt väldigt uppskattat. Det fanns inte en skål med plock till vardera barn, utan de fick också träna på att dela med sig och hjälpas åt. Barnen fick var sitt "minisvärd" i plast (tänk sån som oliven sitter på i en dry martini) som det gjorde fikandet ännu lite roligare.
 


På bilden nedan syns de superenkla och dekorativa kakfaten i två våningar jag gjorde. Det gick åt två glas, en tallrik och en assiett till varje fat. Den undre muggen klippte jag av så att det blev en lagom hög fot och allting limmades med limpistol. Hann aldrig fånga en bild på det, men chokladbollarna låg på den övre delen. De var mer stabila än jag trodde och bidrog till en festlig känsla i dukningen.

 
Efter plockfika blev det dans-stop en liten stund till Dolly Style och Marcus och Martinus innan det var dags för fiskdamm och hemgång. Ungarna var sysselsatta hela kalastiden och hade inte ens chans att riva stället. Våra ungar var i alla fall väldigt nöjda, så vi får anse det här uppdraget lyckat.
 
Det här var väl inte världens mest miljövänliga kalasdukning, men ack så bekvämt. När kalaset var slut kunde allt kastas. Självklart källsorterade och återvann vi i alla fall. Assietter, glas, servetter, dukar, popcornskålar och godis till fiskdammspåsarna köpte jag på barnkalaset.se. Mycket snabba leveranser om man är ute i sista sekund. 

 
 
Alla bilder: house of grey / Emma Solnestam Lövenstad

Kommentarer

Populära inlägg