Tips på enkel och uppskattad maräng- och hallontårta


I helgen firade vi Linni som blev fyra år, med dubbla kalas. Först ut var kalas med släkten. Precis som vanligt hade jag ångest inför vad jag skulle bjuda på. Å ena sidan vill jag bjuda på hembakt, å andra sidan tryter orken och tiden. Det var nästan lite skönt att inse att bakmöjligheterna är begränsade eftersom vår ugn är trasig. Så det fick bli tårtor med färdiga bottnar helt enkelt.
 
 
 
Receptet till den här maräng- och hallontårtan lånade jag från Jennys Matblogg, "Tårta på 10 minuter", men modifierade receptet lite efter eget tycke. Det här använde jag för en tårta (8-10 bitar):
 
2 färdiga marängbottnar
4 och 1/4 dels dl vispgrädde
150 g mörk choklad
225 g hallon (frysta eller färska)
ev lite florsocker (om du vill göra hallonen lite sötare)
färska jordgubbar, blåbär och citronmeliss för dekoration
 

Jag kokade upp 1/4 dl grädde i en liten kastrull och bröt ner chokladen i kastrullen, tog bort den från värmen och rörde tills all choklad smält och smeten var blank.
På den ena marängbotten bredde jag försiktigt ut chokladsmeten och ställde den i kyskåp en liten stund. Tänk på att plant underlag när chokladen breds ut, marängbotten spricker lätt.

Jag vispade resten av grädden (4 dl) ganska hårt och rörde sedan i halvtinade hallon tills allt var ordentligt blandat. Ungefär en tesked florsocker hade jag i för att göra det lite sötare.  


Den svala marängbotten med choklad lade jag upp på ett tårtfat och bredde ut hälften av hallongrädden. La på nästa marängbotten och bredde ut resten. Till sist dekorerade jag med jordgubbar, blåbär och citronmeliss.

Väldigt enkelt och väldigt uppskattat!


Alla bilder: house of grey / Emma Solnestam Lövenstad

Kommentarer

Populära inlägg