Stefan säger: så här blir trendåret 2014

Sveriges trendexpert nummer ett inom inredning, Stefan Nilsson höll låda på Stora trenddagen som gick av stapeln några dagar innan Formex. I bloggvärlden känns det som att den här dagen försvann lite i svallvågen Formex, därför tänkte jag att jag skulle ägna dagens inlägg åt denna dag.
 
Två saker som Stefan sa under denna tillställning tar jag verkligen till mig och gillar. "Det har aldrig varit så trendigt att strunta i trender!" och "En sak är säker, det vita rummet med 13 saker är helt borta. Minimalismen är utplånad som trend. Nu är det maximalismen – med storytelling i fokus – som råder!"
 
Årets trender delar Stefan in i fem teman.
 
1. Drama
Nytänkande med humor och stilbrott. Starka kulörer som tar för sig, märkliga former och uttrycksfulla accessorarer. Så länge det finns en historia att berätta är det mest tillåtet.
 
2. Talisman
En fortsättning på höstens trend med ikat-mönster i blåa kulörer. Jag tänker Chhatwal-Jonsson möter Afroart. Enligt Stefan kommer vi under 2014 "...se enormt mycket klinkers i alla former, liksom textilier och porslin med ikat-mönster".
 
3. Structure
Det här känner vi igen. Grafiska mönster och linjer i svart och vitt. Och det håller än. Men jag tycker allt oftare att det svarta får stryka på foten litegrann och lämna plats för det gråa. Och det gillar jag. Fortfarande grafiska mönster och linjer, men lite mer nedtonat, lite mjukare. Men tvärtemot vad jag just sa är jag väldigt förtjust i klinkerplattorna på golvet och på bordet.
 
4. Nursery
Barnsligt, lekfullt och fyllt med pasteller. Runda, fluffiga former. Kan det bli bättre? Nursery är snäll i sitt uttryck och jag tänker direkt på Littlephant och sebra när jag ser det här.
 
5. Forest 2.0
Stefan pratar om att vi kommer se naturen uppstå på oväntade ställen och han förutspår att alla butiker kommer ha egna odlingshörnor framöver. Jag kanske inte är så mycket för mossgrönt på stora möbler eller väggar, men växter för mig är lika självklart i inredningen som soffkuddar och punktbelysning. Det bara ska vara med. Sagaform fick mycket uppmärksamhet i blogg-Sverige efter Formex och deras vårnyhet odlingskupan (som jag visat i ett tidigare inlägg) är ju bara ett måste.

Även om jag själv skulle vara alldeles för feg för att lägga in de här klinkerplattorna i mitt hem är de ju bara så fantastiskt vackra. Börjar direkt fundera på andra ställen man skulle kunna ha dem, och andra användningsområden än just som golv-klinker.Vi får återkomma till det vid tillfälle.
 
Alla bilder från trend.alcro.se

Kommentarer

Populära inlägg