Trendsummering Formex SS15 och personliga favoriter

Nu har det gått en nästan en vecka sedan mässan var över för den här gången. Mässmontrarna är nedplockade och istället uppsatta i Oslo och Paris för nästa mässomgång. De flesta bloggare har också hunnit skriva sina summeringar. Jag tänkte förutom egna span också sammanfatta lite vad blogg-Sverige anser om mässan.


Trendutställningen och Popup-restaurangen
Denna upplaga av Formex hade alltså Saša Antić och Niklas Hansen fått förtroendet att visualisera mässans trender, som är framtagna av Moderådet under ledning av Lotta Ahlvar. De senaste gångerna verkar Jan Rundgren ha varit självskriven för det ansvaret, men denna gång fick han vika sig till förmån för dessa två herrar. Förväntningarna var högt ställda hos många nu när det var dags för ”något nytt”. Men besvikelsen har varit uppenbar i bloggsfären och det gäller också mig (se mitt förra inlägg). Den rumsliga känslan saknades tyckte Sara och Hildur i sin inredningspod Kom in-podden. Jag saknade wowkänslan när vackra produkter kombineras ihop till en inspirerande helhet. Det var också väldigt svårfotat och lite svårsmält. Se bilder från mitt förra blogginlägg.  

Betydligt mer lättillgängligt var det i Popup-restuarangen som Jan fått äran att iscensätta, istället för trendutställningen som han ansvarat för de senaste mässorna.  Och som han tog sig an sin ”nya” uppgift. Utställningen var uppdelad i flera delar i olika färgteman och Jan är inte den som inte tänker till. Det gick att gå runt de flesta av installationerna men trots det var det ingen sida som direkt kändes som baksidan, det fanns spännande detaljer från alla sidor. Jans installationer har fått betydligt mer positiv uppmärksamhet än trendutställningen och det var rumsligt, vackert, trendigt och fotograferbart. Förutom Jans duktiga hand att få ihop helheten, har fototapeterna från Scandiwall och köket i sig också fått mycket blogguppmärksamhet.
 

 Montrarna och produkterna
Vad tar jag med mig från mässan? Generellt tycker jag mässmontrarna skilt sig lite mer åt denna gång än tidigare säsonger. Det är ju ett bra tecken, likriktningen minskar.  Det är dock fortsatt mycket pasteller. Ljusa pasteller med lite smuts i. Trenderna säger att vi går mot starkare pasteller med mer färg i, men de syns väldigt lite i montrarna ännu. Likaså fortsätter naturmaterialen – näverflätat, ljusa rena träslag, hantverksprodukter. Fortfarande mycket mässing, med inslag av silver och koppar. Förutom pastellerna sticker blå ut som färg. Det är mycket blåa nyanser – allt från djupblå till turkos. Och fortfarande en hel del grönt – som i gröna växter. Inred med växter. Enligt Trendstefan kommer växligheten under 2015 lämna fönsterbrädan på allvar och flytta in i rummet – amplar och piedestaler ska det vara. Det fanns inte mycket sådant på mässan än, så det är nog att vänta på höst-Formex.

Rosa kärlek hos House Doctor och fanstiska pastellmönster hos
Magdalena Lundkvist Design Studio
 
Mässing i massor hos H. Skjalm P, djupblått hos Chhatwal & Jonsson
 
 
Mässans överraskning
Vera Novis, en gemensam kollektion av Jönköpingsduon Hillevi Magnell och Sara Rudenstam, är utan tvekan mässans stora snackis och positiva överraskning. Ett samarbete mellan Smålands Skinnmanufaktur och Formbruket. Produkterna är gjorda av materialen ask och Tärnsjöläder, och tillverkas i Småland. Hurra så vackert.


 

Personliga favoriter
Min personliga favorit och det jag kommer att behålla längst i minnet från mässan är linne, linne, linne. Detta underbara material i skira och naturnära färgtoner. Åh vad jag bara vill byta ut alla trista gamla bomullssängkläder i LINNEskåpet och bara plocka in en fantastisk färgskala med sängkläder i linne. Linneskåpet i sig skulle bli så fint att det kunde stå öppet jämt och visar travar med linne. Linne, som sagt.
Finbäddat hos Himla

Fastastiska färger hos Tell Me More
 
Jag boostade också min kärlek för papper, ordning och reda på mässan. Bungalow har ryckt upp sig ordentligt med sina nyheter. Och den tredje kärleken, som mina ögon alltid dras till, är gröna växter. Lökar ska det vara denna vår om du dömer efter montrarna. Mer om växter i ett senare inlägg.
Papper i pastell i Bungalows monter
 
Lökodling från Spiras monter
 
 
Alla bilder utom de nedre två om Vera Novis; house of grey/Emma Solnestam, dessa två från Formbruket

Kommentarer

Populära inlägg